Petek, 7.12.2012. Danes bi moral biti
že v Chiang Raiu, mestu na severu. Pa sem še vedno tukaj, vendar danes ne
počnem nič. Branje, poležavanje in spanje na vrtu v senci. Pa seveda nekaj
hrane. Idealno.
V hostel je
danes prišlo devet deklet – Nemke. Po kratkem pogovoru ugotovim oz. ena izmed
njih me opomni, da smo se videli že v Paiu. So namreč tista dekleta, ki so se
dala tetovirati in sem jih slikal. Kakšno naključje. Šestim izmed njih je slabo
in imajo prebavne motnje. Hrana?
Večerja s kraljem |
Prodajalka čajev |
Zvečer se
Avstralko Emmo odpravim na nočni bazar. Počasi se sprehajava med stojnicami, ki
jih je že na obeh straneh ceste ogromno z zelo raznovrstno robo. Največ je
seveda prodajalcev tekstila – vseh vrst, barv in izvedb. Sledijo raznovrstni
spominki in okraski, prodajalci ur ter drugih »turističnih« potrebščin. Seveda
ne manjkajo tudi umetniki. Na dejanskem bazarju je stojnic še več. In povsod
polno turistov, tako domačih, kakor tujih. Vsi na veliko kupujejo, barantajo za
cene in si ogledujejo stojnice. Ustavim se v prodajalni čajev – tajskih,
kitajskih in japonskih. Simpatična prodajalka sprva dokaj odrezavo in skoraj
nevljudno razlaga o čajih in mi jih daje okušat. V prodajalni se namreč gnete
ljudi, večina samo pase radovednost. Odločim se za nakup črnega tajskega čaja,
ki ga lahko pripraviš tako vročega kakor tudi hladnega. Vmes se tudi prodajalna
sprazni in na njenem obrazu se pojavi celo nasmešek. Zahvalim se za nasmešek in
pokušino, ona pa se opravičuje zaradi slabe volje. Sproščena in z nasmeškom je
prav prikupna.
Ustavim se pri
stojnici s sladoledi, ki jih pripravljajo na povsem drugačen način, kot smo
navajeni. Izbereš glavno sestavino, ki je v tekoči obliki – pri meni je to bil
zeleni čaj. Temu dodaš različne okuse, ki so dejansko koščki sadja ali rastline
– izbral sem mango in kokos. Vse te tri sestavine zmeša pred teboj na hlajeni
plošči, ki deluje kot ponev za palačinke. Ko je masa pripravljena, jo raznese
po tej plošči, da nastane neke vrste palačinka. Seveda hladna. Nato z špahtlom
postrga dele te hladne mase, da dobi sladoledne zavitke, ki jih nato prenese v
skodelico. Za konec izbereš še preliv – karamela je bila pri meni. Dobiš
izvrsten svež sladoled. Mljac, mljac.
Moj sladoled |
Sledi sprehod
nazaj do hostla. Dan je bil dokaj utrujajoč, kljub temu, da nisem počel nič
takšnega. Kitajka Yen me nagovarja naj se ji pridružim na pijačo … odklonim,
ker sem resnično utrujen in zaspan. Pa še jutri bi naj (upam) odšel naprej
proti severu.
Umetnik na delu |
Pa lahko noč!
Ni komentarjev:
Objavite komentar