Sobota,
17.11.2012. Ob 8.10 se je
potovanje nadaljevalo. Naslednjih 5433 km. Tokrat je bilo letalo večje, bilo je
manj ljudi – sedež na sredini je bil prost, torej več prostora, tudi hrana in ponudba
na splošno sta bili boljši … sedja sem jih lahko postavil ob bok s prej
omenjeno letalsko družbo. Gospoda, ki je sedel zraven mene je bil iz Irana. In
tako sem obujal spomine na te čudovite ljudi in deželo.
|
Sončni vzhod na letališču v Dohi |
Po pristanku potrditev vize, prevzem prtljage in
menjava denarja, nato pa na Sky train – vlak, ki te najhitreje in najceneje
prepelje v mesto. Pri izstopu na postaji Sala Daeng je sledil šok: vročina in
izjemno visoka vlažnost! Prvih nekaj korakov z nahrbtnikom je bilo peklenskih:
z mene je teklo kot iz škafa. Ampak nisem bil edini.
|
Nočni vlak do hostla |
Po namestitvi je sledil prvi ogled okolice:
prodajalci stvari na ulici, ki ponujajo skoraj vse in kjer se moraš pogajat za
cene. Kupil sem dve majici s kratkimi rokavi, ker sem s seboj vzel samo eno in
so tukaj izredno poceni. Nato sem si privoščil še Pad Thai – testenine z rakci
in pivo. Pravo olajšanje po dveh dneh prehranjevanja na letalih. Vrnil sem se
nekaj po polnoči, v sobi sta bila samo dva sotrpina. Malo smo se pogovorili in
izmenjali informacije. Ostali so očitno prišli še kasneje, ko sem že spal. Edini
načrt za ponedeljek: naspati se in si v zmernem tempu ogledati mesto.
Pa lahko noč!
|
Gneča na nedeljski tržnici |
Nedelja,
18.11.2012. Dan se je začel
pozno, zelo pozno. Seveda po lokalnem času. Zbudil sem se namreč komaj okrog
poldneva in seveda zamudil zajtrk! Preostala sta mi sadje in voda. Ob nedeljah
se moraš odpraviti na tržnico, mi je svetovala prijazna gospodična v recepciji.
Z BTS-om, vlakom, ki vozi nad cestami, na sever do tržnice Chatuchak – prostor, kjer lahko najdeš vse kar iščeš
(njihov promocijski slogan http://www.chatuchak.org/
). In to sem tudi storil. Saj ne da sem kaj iskal. V centru je bil namreč Barak
(Obama) in sta bila dva templja zaprta, pa nisem imel drugam kot sem. Tako kot še
polovica drugih v Bangkoku, ostali so bili očitno že tam. Gneča na vlaku, gneča
na peronu in, uganite, gneča na tržnici. Če zraven dodaš še tropsko vročino in
visoko vlažnost ne potrebuješ savne – s tebe lije, ko samo počasi hodiš.
|
Gneča pred tržnico |
Zraven
vseh vrst stvari so tukaj tudi ulični prodajalci hrane. Moram reči, da uporabljajo
nekakšno sestavino, ki prav smrdi. Odločil sem se, da dokler ne ugotovim kaj to
je, nič ne naročim. Po ogledu tržnice – kupil seveda nisem nič – sem šel
počivat v bližnji park Kraljice Sirikit. Pravi balzam v primerjavi z gnečo na tržnici.
|
Umirjeni park Kraljice Sirikit |
Privoščil sem si še sveže sadje, ki ga pa ponudijo s sladkorjem in enako
smrdečo (kar zadeva mojega okusa) pasto s čilijem, kot sem jo vohal prej. Kako bi
naj to šlo skupaj s svežim sadjem, ne vem, ker nisem preizkusil, je pa v redu,
da imamo različne okuse. Kakšno sadje sem pravzaprav naročil, še zaenkrat ne
vem. Bilo je podobno grozdju, ko sem ga gledal skozi plastiko, v realnosti pa
je bilo kot pomanjšana zelena buča, z zelo trdo peško v sredini in kislo-grenkim okusom.
Zato torej sladkor. Vsega nisem zmogel. Iz parka sem se odpravil do Spomenika zmage
(Victory Monument). Sem so prišli očitno tudi ostali s tržnice, ker je bila
ponovno velika gneča.
|
Spomenik zmage |
V enem izmed nakupovalnih centrov sem si privoščil nekaj
za pod zob. To je bil pravi podvig, ker skoraj nihče ne govori angleško, nemško
ali slovensko. V eni restavraciji – bilo jih je kar nekaj tam naokrog – sem našel
menu v angleščini in si naročil nekaj podobnega kot pražen riž s škampi in jajčno
omleto. Zraven pa sem dobil – uganili ste: sladkor in tisto smrdečo zadevo. Tokrat
v tekoči obliki s čilijem. Po nekaj minutah neuspelih poizkusih poizvedovanja, iz
česa je ta tekočina, se je uslužbencev restavracije usmilila ena domačinka-gostja,
ki pa je govorila polomljeno angleščino. Uspelo nama je identificirati ribo kot
glavno in edino sestavino. Omaka se imenuje Nam Pla in bazira na fermentirani
ribi (sardelice, sol, sladkor in voda). Uporablja se kot začimba, ki
intenzivira okus jedi, brez da pusti okus po ribi. Kar je res, le da resnično
neznansko smrdi.
|
Kosilo ob cesti |
Noče se je že spustila na mesto. Sledila je
vrnitev do ulice Silom (kjer je hostel) in sprehod po njej, ter nakup vode in
nekaj prigrizkov za naslednji dan. V hostlu sem se zapletel v pogovor z
lastnico in receptorko ter kasneje še z dvema popotnicama. Ena že na odhodu –
posredovala mi je nekaj koristnih informacij predvsem o Kambodži – in druga, ki
je ravno prišla, vendar gre najprej na
jug in kasneje na sever. Mogoče se konec meseca ponovno srečava v Chiang Maiu.
A še ena informacije: denar se bolj splača menjati
v mestu kot na letališču.
|
Zajčica za lahko noč :-) |
Pa lepo spite, jaz bom!
Se pozna, da si na dopustu in da so ti datumi tuji ;)
OdgovoriIzbrišiLepo bodi in še naprej pridno poročaj o svoji poti ...
Sedaj ko si omenila, sem tudi jaz opazil ... časovn zamik naredi svoje :-)
OdgovoriIzbrišiHey, dobrodošel v moji priljubljeni deželi in celini :) vidim, da tokrat bolj uživaš oz. vsaj pišeš tako bolj sproščeno,,,ali pa te je Azija premamila,,,smejem se ko berem o tvojem sadju neprijetnega vonja, mislim, da gre za Durian. Če boš pozoren imajo na večini vrat, ko vstopiš bodisi v hotele ipd,,,prečrtan znakec za sadje, ker ga ne smeš nositi s sabo, seveda zaradi vonja, ki ga oddaja...v glavem uživaj maximalno !
OdgovoriIzbrišiHej, zaenkrat je vse kul in super, le visoka vlažnost mi povzroča malo težav ... zaenkrat.
IzbrišiTo ni bil durian, ampak ta njihova ribja omaka. Durian pa je slasten, ko ga poješ. Drugače pa resnično smrdi ...